Birçok eğitimci, seviyelerinin genişliği sebebiyle CEFR’yi eleştirdi. Altı seviyenin her biri geniş yelpazede yetenek ve beceri sınıfı içermektedir. Henüz B1 seviyesine ulaşmış olan bir öğrenci, B2 seviyesine erişmekte olan ama henüz bu seviyedeki becerilere sahip olmayan bir kişinin epey bir gerisindedir. Ancak her iki öğrenci de B1 seviyesinde olarak ifade edilir. Pratik şekilde düşünecek olursak, öğretmenlerin ders ve değerlendirmeleri tasarlamaları için bu altı seviyenin her birisini daha küçük alt seviyelere bölmeleri gerekmektedir.

Avrupa’nın dışındaki birçok ülkede halihazırda geniş kapsamda adapte edilmiş bir sınav bulunmaktadır. Mevcut değerlendirme sınavlarına uymayan farklı bir seviye değerlendirme çerçevesine geçmenin iyi bir fikir olmadığını düşünmüşlerdir. Özellikle İngilizce’de en geniş ölçüde adapte edilmiş standart değerlendirme sınavları CEFR’ye uymamaktadır.

(2) Yorumlar

  1. Ahmet Aksoy

    Kişinin dil becerilerini tam olarak olduğu gibi ortaya koymak hiç de kolay bir iş değildir kaldı ki; kişinin dil becerileri farklılık gösterebilir bu anlamda CEFR bunu her beceri için açıklamakta başarılı olduğunu düşünüyorum bence doğru bir ölçümleme bu anlamda daha önemli.

    • Easygo English

      Değerli Yorumlarınız İçin Teşekkür Ediyoruz Ahmet Bey. Cefr standartları dil becerilerini tanımlama anlamında daha sadeleştirilmiş aynı zamanda da daha detaylı olması bakımından başarılı buluyor ve kursumuzda da eğitim planlaması dil beceri ölçümlerimi Cefr standartlarına göre yapıyoruz.

Yoruma kapalı.